Door het gehele leven heen heeft kunst ons in de wereld heel veel plezier gebracht. Maar zoals jij ongetwijfeld ook wel door hebt gehad, is er de laatste tijd heel veel veranderd in de wereld. Alles gaat tegenwoordig zo snel. De digitale maatschappij zorgt ervoor dat ons leven er totaal anders uitziet dan lang geleden. Dit heeft effect op veel facetten in onze wereld, maar ook bijvoorbeeld de manier waarop wij kunst beleven. Tegenwoordig kan kunst zeer snel bij de massa komen. Dit wordt mogelijk gemaakt dankzij social media en dergelijke. Iemand hoeft maar een kunstwerk te maken, te posten en voor je het weet heeft iedereen het bekeken. Vroeger was het veel moeizamer om kunst te bekijken. Je moest dan altijd naar een kunstgalerij of naar iemand zijn huis. Kunst in de toekomst: hoe ziet dat er mogelijk uit?
Gevanceerde galerijen
Galerijen worden tegenwoordig steeds moderner. Je hebt al echte experssionele galerijen waar technologie een belangrijke rol in spelen. Bijvoorbeeld om het kunstwerk draaiende te houden. Ook wordt er veel gebruikgemaakt van beeld, internet en andere vormen van technologie. In de toekomst is de kans groot dat galerijen nog veel technologischer worden. Kunst en technolgie kunnen dan aan elkaar verwant zijn. Misschien word je dan wel rondgeleid door robots. Als je bijvoorbeeld een gids hebt in een kunstgalerij, dan kan het zijn dat deze gaat haperen. Of hij of zij heeft specifeike kennis niet paraat. Indien je daar een robot voor gebruikt, dan zijn die problemen snel verdwenen. Maar maakt dit het dan nog wel leuk, zonder het menselijke emotionele aspect? Kan een robot nameljik wel met passie vertellen? Ook dat is een afweging die we als maatschappij met zijn allen moeten maken.
Een nieuwe vorm van kunst
Er bestaat ook een mogelijkheid dat we in de toekomst een nieuw kunstvorm gaan verwelkomen in ons prille bestaan. Dit klinkt misschien raar, maar dat is niet eens zo gek. Televisie bestaat nog niet eens zo lang, evenals internet. Over niet zoveel jaar is er een prima mogelijkheid dat er weer iets nieuws op de markt wordt gebracht. Bijvoorbeeld een nieuw soort medium waarop we iets kunnen bekijken. In principe bestaat er nu al een nieuw medium, genaamd de podcast. Podcasts zijn heel popualir op internet. Het principe is simpel: twee mensen praten lang over één bepaald onderwerp. Dit doen ze zonder publiek of tijdslimiet. Er is vaak wel een tijdslimiet maar die ligt beduidend hoger dan bij televisie. Vaak duren podcasts sowieso langer dan een uur. Ook wordt er in podcasts veel over kunst gesproken. Het is een ideale manier waarop een kunstenaar zijn denkbeelden naar voren kan brengen, zonder dat hij of zij bang hoeft te zijn om constant onderbroken te worden.